Dünyanın en büyük nükleer güce sahip iki ülkesi ABD ile Rusya`nın liderleri Barack Obama ve Dimitriy Medvedev`in ilk kez gelecek hafta (6-7 Temmuz) Moskova`da yapacakları zirve toplantısında ana gündemi, nükleer silahların azaltılması konusu oluşturacak.
ABD ile Rusya, 5 Aralık 2009`da süresi dolacak olan, 1991`de imzalanan Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması`nın (START1) yerini alacak yeni bir anlaşma üzerinde çalışıyor.
Reuters ajansının, Obama-Medvedev zirvesi öncesi yayımladığı son listeye göre, dünyada nükleer silaha sahip oldukları resmen ve gayriresmi olarak bilinen ülkeler ve sahip oldukları düşünülen nükleer güce ilişkin şöyle:
NÜKLEER GÜCE SAHİP OLDUKLARI RESMEN BİLİNEN ÜLKELER
-ABD: START`ın öngördüğü sayım kuralları uyarınca Ocak 2009 itibarıyla ABD`nin 5 bin 200 nükleer savaş başlığının bulunduğu; kullanıma hazır 2700 (2 bini stratejik, 500 stratejik olmayan -taktik-) savaş başlığı olduğu tahmin ediliyor.
Rusya ile ABD arasındaki 2002 Moskova Anlaşmasına (Stratejik Saldırı Silahlarının İndirimi Anlaşması-SORT) uyarınca iki ülkenin de kullanıma hazır savaş başlıklarını 2012`ye kadar 1700-2200`e indirmesi gerekiyor.
-RUSYA: Rusya`nın 14 bin civarında nükleer silahı olduğu tahmin ediliyor, ancak toplam silah deposu, taktik nükleer silahların tam sayısı hesaplanmadığı için kesin olarak bilinmiyor.
START 1 koşulları uyarınca, Rusya`nın nükleer savaş başlıklarını Temmuz 2008`e kadar 4138`e indirmesi gerekiyordu.
-FRANSA: Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşmasına(NPT) 1992`den bu yana taraf.
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, denizaltı füzelerini bırakacağını ve havadan fırlatılan silahları üçte bir oranında azaltarak 290 savaş başlığına indireceklerini bildirmişti. Paris, Eylül 2008`e kadar savaş başlıkları yaklaşık 300`e indirmişti.
-İNGİLTERE: Nükleer silah deposunun, stratejik ve stratejik olmayan savaş başlıkları şeklinde 200`ü geçmediği tahmin ediliyor.
-ÇİN: Nükleer silah programına 1955`te başlayan Çin, 1964`teki başarılı nükleer denemesinden sonra 45 nükleer deneme daha yaptı.
Çin`in yaklaşık 400 stratejik ve taktik nükleer silahı olduğu, daha fazlasını üretmek için de malzemesi bulunduğu tahmin ediliyor.
NPT`ye 1992`de giren Çin, nükleer gücü olmayan ülkeye karşı nükleer silah kullanmayacağı yönünde resmi taahhütte bulundu.
NÜKLEER GÜCE SAHİP OLDUĞU `İLAN EDİLEN` DİĞER ÜLKELER
-KUZEY KORE: İlk nükleer denemesini Ekim 2006`da, ikincisini Mayıs 2009`da yaptı. NPT`den 1993`te çekilen Kuzey Kore, Mayıs 2009`dan sonra füze denemeleri de yaptı.
-HİNDİSTAN: Hindistan, kendini nükleer silaha sahip olarak resmen ilan etti. Yeni Delhi`nin en az 100 savaş başlığı üretecek kadar plütonyumu olduğu tahmin ediliyor.
Uluslararası Faze Malzemeleri Kuruluna göre Hindistan`ın monte edilmiş halde 5060 savaş başlığı bulunuyor.
-PAKİSTAN: Pakistan`ın 30-50 atom bombası yapılacak kadar, 580-800 kg civarında zenginleştirilmiş uranyum deposu bulunduğu tahmin ediliyor. Nükleer Bilimler Bülteni`nin 2007`deki tahminlerine göre Pakistan`ın yaklaşık 60 savaş başlığı bulunuyor.
Hindistan da Pakistan da NPT`yi imzalamadı.
NÜKLEER GÜCE SAHİP OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN ÜLKELER
-İSRAİL: İsrail`in yaygın biçimde, büyük çapta nükleer silah gücü olduğuna inanılıyor, ancak kendisi bu konuda net bir açıklama yapmıyor.
Dimona reaktörünün plütonyum üretme kapasitesine dayanarak yapılan tahminlere göre İsrail`in tahminen 100-200 gelişmiş nükleer patlayıcı yakıtları bulunuyor.
İsrail resmi olarak, Orta Doğu`da nükleer silah sahibi olduğunu açıklayan ilk ülke olmayacağını ilan etmişti. İsrail, NPT`yi imzalamadı.
-İRAN: Nükleer gücü olmayan ülkeler arasında 1970`den beri NPT`de bulunan İran`ın, nükleer enerji elde etmek için olduğunu bildirdiği uranyum zenginleştirme programı var. Batılı güçler ise İran`i nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçluyor.
Hürriyet