Programın İçeriği: Elektrik-Elektronik uygulama ve kullanılma alanlarının oldukça fazla olup, bölümün amacı temel olarak kuvvetli (elektrik) ve zayıf (elektronik) akımlarla çalışan alet ve sistemlerin yapımı, geliştirilmesi elektrik üretimi, iletişimi ve sistemin bakımı ile ilgili eğitim ve araştırma bilgisi vermektir. Bilgisayar yapımından robot yapımına, elektronik tipi cihazlar yapımından mikro-dalga yapımına kadar her şey bu dalın kapsamına girer.
Okutulan dersler nelerdir? Bu bölümde, matematik ve fizik temel bilim dalları tabanı üzerinde elektronik, elektromanyetik dalga teorisi gibi haberleşme sistemlerine ilişkin dersler kuramsal ve uygulamalı olarak okutulmaktadır.
Meslek için gerekli kişisel özellikler nelerdir? Bu alanda eğitim görmek isteyen adayların özellikle matematik, fizik ve kimya derslerinde başarılı, hayal gücü zengin, yaratıcı ve araştırmacı olmaları gerekmektedir.
Mesleğin çalışma alanları: Mezunlar; Enerji Dairesi, Elektrik İşleri Etüt Dairesi, DSİ, YSE, İller Bankası, belediyeler, elektrik santrallerinde, haberleşme ve bilgisayar sektörlerinde, TRT, PTT, Aselsan, THY gibi kuruluşlarda alanları ile ilgili olarak çalışabildikleri gibi özel kuruluşlarda da çalışabilmektedirler. Ayrıca serbest çalışma alanlarına da sahiptirler. Mezunların iş bulma olanakları geniştir.
Mesleği tanıma yolları: Mesleği tanıma konusunda ilk önce dershane veya okul rehber öğretmeninize danışmanızda fayda vardır. Böyle bir imkanınız yoksa dershane, üniversite veya ajansların hazırladığı meslek rehberlerinden yararlanabilirsiniz. Meslekleri tanımanın diğer yolu da internet üzerinden arama motorları aracılığı ile bilgi edinilmesidir.
Mesleği uygulayan kişilerle konuşulması ise mesleğin olumlu veya olumsuz taraflarının öğrenilmesi anlamında önemlidir. Meslek odaları ve dernekler de mesleğin tanınması aşamasında yardımcı olacak kurumlardır. Meslek tanıtımı için insan kaynakları birimlerinde veya eğitim danışmanlık şirketlerinde işe alım uzmanı olarak çalışan kişilere de başvurulabilir. Üniversite öğretim görevlileri de meslek hakkında bilgi verebilirler.
Uzman görüşü: Son 6,7 yılın en popüler programı olan elektrik-elektronik mühendisliği, gerek yeni iş alanlarının sürekli açılması gerekse mesleğin yeni meslekler doğurmasından dolayı cazibesini sürdürmektedir. Programı seçecek kişilerin elektronik alanına meraklı ve istekli olması son derece önemlidir. Program mezunları özel sektöre ait işyerlerinde çalışmaya öncelik vermelidir.
Tercih edilme oranı: Son yılların en çok tercih edilen programıdır. Programı tercih eden öğrenci kitlesi tercihlerini puana göre sıralamaktadır. Bu durumun ilerleyen yıllarda bazı sakıncaları doğmaktadır. Programın ilgi ve yeteneklerine uygun olmadığını düşünen bazı öğrenciler ilerleyen yıllarda bocalayabilmektedir. Programı tercih listesine alacak öğrenci, mesleğin ilgi ve yeteneklerine uygun olup olmadığını iyice tartması gerekir. Y-ÖSS puanı belli bir dilimin üstünde olan birçok öğrencinin tercih listesinde bulunmaktadır.
Mezunlara iş bulmada katkı sağlayacak etmenler: Yabancı dil bilmenin katkı sağlayacağı unutulmamalıdır. Okulun 3.yılından itibaren yarı zamanlı işler veya staj yapılabilir. Bilgisayarda ofis programlarına hakimiyet oldukça önemlidir. Ayrıca okutulan program doğrultusunda projeler geliştirilmesi veya projesi süren çalışmalara katılım artı puan getirecektir. Varsa okulda en az iki klüp faaliyetine katılmanızda fayda bulunmaktadır. Kişisel gelişim konuları ile ilgili yapılan eğitim programı, seminer, konferans, panellere katılmak da artı bir puandır. Kişisel gelişim kapsamında etkili iletişim,takım oluşturma,etkili yöneticilik,zamanı doğru kullanma gibi konular sayılabilir. Kişisel gelişim hakkında kitapların okunması da aynı faydayı sağlayacaktır. Üniversite lisenin devamı değildir. Üniversite yılları kişiliğin oturmaya başladığı yıllardır. Bu yıllarda grup yaşantıları deneyimi kişinin kendisini tanıması anlamında yarar sağlamaktadır. Sanat ve sporla ilgilenmek ise beden ve ruh sağlığına katkı sağlayacaktır.