Programın İçeriği: İşletme, maliye, kamu yönetimi, sosyoloji ve hukuk gibi sosyal bilimlerle etkileşim içinde olan bu programın amacı, şirketlerin ve devletlerin gereksinimlerini karşılamak için ekonomik yapıların davranışlarını, kurumların ve sistemlerin işleyişini bir yandan denetlerken bir yandan tükenebilir kaynak ve hammaddelerin en etkili ve doğru biçimde kullanımı için çalışacak iktisatçılar yetiştirmektir. Enflasyon, verimlilik, kalkınma, borçlanma, pazar ve ticarette devletin rolü gibi konular, günümüz iktisatçılarının üzerinde çalıştığı başlıca konulardır.
Okutulan dersler nelerdir? İktisat öğrencileri iktisadi, finansal ve toplumsal kararların fayda ve maliyetlerini değerlendirme ve yorumlamayı öğrenirler. Programda temel ekonomi derslerinin yanı sıra, hukuk, işletmecilik, istatistik, uluslar arası ilişkiler alanlarına ilişkin dersler de verilir. Bölümde üç anabilim dalında eğitim yapılmaktadır.
1) İktisadi Geliştirme ve Uluslar Arası İktisat Anabilim Dalı
2) İktisat Teorisi Anabilim Dalı
3) İktisat Politikası Anabilim Dalı
Meslek için gerekli kişisel özellikler nelerdir? Bu alanda öğrenim görmek isteyenlerin üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra sayısal düşünme yeteneğine sahip araştırma, inceleme yapmayı ve idari alanlarda çalışmayı seven, sosyal bilimlere, ticarete ilgi duyan, yaratıcı, işbirliğine yatkın, rasyonel, kararlı, risk üstlenebilen, ayrıntılara dikkat eden, toplumun ihtiyaçlarına duyarlı ve toplumsal yapıyı tanıyan bireyler olması gereklidir. Ayrıca dünyadaki hızlı ilerlemeyi takip edebilmek için yabancı dil bilmek gereklidir.
Mesleğin çalışma alanları: Bölüm mezunları, uluslar arası piyasalar ve kurumlar dahil, geniş bir alanda çalışma olanağı bulur. Yeminli mali müşavir, ürün borsaları ve mali borsalar, bankalar ve şirketlerin her kademesinde uzman ve yönetici, mali danışman, üretim planlamacısı, kamu kurum ve kuruluşlarında yönetici olabileceği gibi kendi işlerini kurarak girişimci-yönetici de olabilir.
Gelecekte ise teknolojinin, endüstrinin ve uluslar arası ilişkilerin daha da artacağı düşünülürse mesleki donanımı iyi olanların istihdamının bu uzmanlaşma biçimlerine göre artacağı düşünülebilir. İktisat konusunda bilgilerini derinleştirmek isteyenler ya da iş idaresi konusunda yeni bilgi ve beceriler edinmek isteyen mezunlar master ve doktora ile MBA programlarına devam edebilirler ve kendilerini geliştirebilirler.
Mesleği tanıma yolları: Mesleği tanıma konusunda ilk önce dershane veya okul rehber öğretmeninize danışmanızda fayda vardır. Böyle bir imkanınız yoksa dershane, üniversite veya ajansların hazırladığı meslek rehberlerinden yararlanabilirsiniz. Meslekleri tanımanın diğer yolu da internet üzerinden arama motorları aracılığı ile bilgi edinilmesidir.
Mesleği uygulayan kişilerle konuşulması ise mesleğin olumlu veya olumsuz taraflarının öğrenilmesi anlamında önemlidir. Meslek odaları ve dernekler de mesleğin tanınması aşamasında yardımcı olacak kurumlardır. Meslek tanıtımı için insan kaynakları birimlerinde veya eğitim danışmanlık şirketlerinde işe alım uzmanı olarak çalışan kişilere de başvurulabilir. Üniversite öğretim görevlileri de meslek hakkında bilgi verebilirler.
Uzman görüşü: Klasik meslek alanlarından biridir. İktisat okumayı planlayan kişilerin kendilerini ilerleyen yıllarda geliştirmeleri son derece önemlidir. İktisat okuyacak kişilerin okudukları okulun da oldukça önemli olduğu unutulmamalıdır.
Tercih edilme oranı: EA puan türünden sınava hazırlanan öğrencilerin tercih listelerine girebilecek bir programdır. Popülerlik konusunda yıllara meydan okumaktadır.
Mezunlara iş bulmada katkı sağlayacak etmenler: Yabancı dil bilmenin katkı sağlayacağı unutulmamalıdır. Okulun 3.yılından itibaren yarı zamanlı işler veya staj yapılabilir. Bilgisayarda ofis programlarına hakimiyet oldukça önemlidir. Ayrıca okutulan program doğrultusunda projeler geliştirilmesi veya projesi süren çalışmalara katılım artı puan getirecektir. Varsa okulda en az iki klüp faaliyetine katılmanızda fayda bulunmaktadır. Kişisel gelişim konuları ile ilgili yapılan eğitim programı, seminer, konferans, panellere katılmak da artı bir puandır. Kişisel gelişim kapsamında etkili iletişim,takım oluşturma,etkili yöneticilik,zamanı doğru kullanma gibi konular sayılabilir. Kişisel gelişim hakkında kitapların okunması da aynı faydayı sağlayacaktır. Üniversite lisenin devamı değildir. Üniversite yılları kişiliğin oturmaya başladığı yıllardır. Bu yıllarda grup yaşantıları deneyimi kişinin kendisini tanıması anlamında yarar sağlamaktadır. Sanat ve sporla ilgilenmek ise beden ve ruh sağlığına katkı sağlayacaktır.