Siroz nedir?
Siroz sözcüğü antik Yunanca’da portakal sarısı anlamına gelen “scirrhus” sözcüğünden türetilmekle beraber ilk defa 1826 yılında Rene Laennec tarafından kullanılmıştır. Bu hastalık karaciğerin irileşmesi veya küçülmesi sonucu meydana gelen tehlikeli bir rahatsızlık türüdür. Türkiye’de sirozun en temel nedenlerinden ikisi viral hepatit enfeksiyonları ve alkol kullanımıdır.
Siroz hastalığının sebepleri nelerdir?
Siroz, batı ülkelerinde ölüm nedenleri arasında ilk 10’da yer almaktadır. Bunun başlıca sebebi büyük ölçüde alkol tüketimidir. Öte yandan bu hastalığın herhangi bir tedavisi bulunmamakla birlikte mutlaka alkolün bırakılması gerekmektedir. Günde 60 gramdan fazla alkol alan bir erkek karaciğer sirozuna yakalanır. Kadında ise bu miktarın 20 gr olması yeterlidir.
Siroz’un bir diğer nedeni ise virüslerin yol açtığı hepatit B, C ve D hastalıklarıdır. Bu mikroorganizmalar karaciğerde iltihaplanmaya yol açar. Uzun süre ağrı kesici gibi ilaçların kontrolsüz kullanımı da bu rahatsızlığın oluşumunda temel etkenlerden bir tanesidir.
Siroz hastalığının tedavisi nelerdir?
Alkole bağlı olarak ortaya çıkan sirozun tedavisi yoktur. Ancak hastalığın erken belirlenmesi sonucu alınan bazı önlemlerle rahatsızlığın şiddeti azaltılabilir. Hepatit sonucu siroz olanlarda ise interferon tedavisiyle virüslerin çoğalması engellenir. Bunun yanında şu yöntemlerin uygulanması gerekir:
– Kesinlikle alkolü bırakmak gerekir
– Vücuttaki eksikliklerin giderilmesi için vitamin alımı şarttır
– Sirozlu hastaların tansiyonu yüksek olur. Bunu kontrol etmek için ilaç alınması önerilir
– İdrar söktürücü ilaçlarla karında biriken su miktarı azaltılmaya çalışılır
– Aşırı yağlı yemekler yenmemeli
– Doktor tavsiyesi dışında ilaç kullanılmamalı
– Bunların dışında en son yapılacak olan şey organ naklidir.
Siroz’a karşı nasıl önlem alınır?
– Alkol bırakılmalı
– Hepatit hastalığına yakalanmamak için aşı yaptırılmalı
– Beslenmeye dikkat edilmeli, yağlı ve hayvansal kaynaklı besinlerden uzak durulmalı
– Kontrol amaçlı muayene yaptırılmalı
Siroz hastalığının belirtileri nelerdir?
Sarılık, zayıflama, karında şişme, kaşıntı, iştahsızlık, yorgunluk, bulantı, kızarıklık, halsizlik, gaz çıkarımı ve kabızlık siroz hastalığının belirtileri arasındadır.
Sirozun ileri evreleri nelerdir?
– Siroz hastalığının ileri evresinde aşırı kilo kayıpları gözlemlenmektedir.
– Yemek borusundaki damarların patlaması siroz hastalığının ileri evrelerindendir.. Bunun sonucunda ani kan kusma vakaları ve bağırsaklardan kan gelmesi durumu görülmektedir.
– Zaman içinde trombosit eksikliğine bağlı burun kanamaları ve dalağın şişmesinden kaynaklanan anemi de diğer evreler arasındadır.
Siroz teşhisi nasıl konulur?
Siroz’un teşhisi yapılan muayeneler sonucunda kişinin alkol kullanımına ve daha önce hepatit hastalığının olup olmadığına bakılarak tespit edilir. Kesin tanı ise kan tahlilleri ile karaciğerden alınan parçayla (biyopsi) belirlenir.
Kaynak: http://www.yeniakit.com.tr/haber/siroz-nedir-tedavisi-nelerdir-239222.html